
Tam net olmamakla birlikte Gümüşhane yöresine ait olduğu bilinen siron süper pratik bir yemek....Tarifi nasıl mı?... Malzemeler:
5 adet yufka, yarım kilo kıyma, 4 adet domates, 5 adet çarliston biber, tuz ,pul biber...
Yapılışı ise çok kolay yeterli sironlarınız önceden hazır olsun.... Orjinalinde yufkalar tek tek elde açılır saç üzerinde kurutulur ama şehir hayatında bu zor olduğu için bununda pratik yolu var... Hazır yufkalar marketten bir güzel alınır temiz bir bezin üzerine tek bir yufkayı açın.... Sonra yufkayı rulo halinde sarın....

8-10 cm kalınlığında kesip fırın tepsisine koyuyoruz.

Yufkaları 15-30 adet alıp çokça yapabilirsiniz bir defada fırınlayıp cam kavanozlarda uzun süre saklayabiliyorsunuz... Fırınlanmışı hazır olunca zaten gerisi çok pratik...

Kişi sayınıza göre derin bir tepsi seçiyorsunuz bu menü 4 kişilik... Sironları gevşek gevşek yukarıya bakacak şekilde yerleştiriyorsunuz.... Paşam için kemik suyu kaynatmıştım onu sıcak sıcak sironların üstüne gezdiriyorsunuz... Zor gelirse knorun et bulyon yada tavuk bulyondan da su hazırlayabilirsiniz :)

Sıcak sıcak dökülen et suları sironları şişiriyor... Kontrol edin sert kalmasınlar sonra üzerini ayrı bir tepsiyle kapatın ki buharıyla da sironlar güzel şişiyor.... Gerisi zaten kolay rondo dan geçilmiş biber domates yağda bir güzel kavrulur pişmeye yakınken kıyma da içine atılır tuz baharat eklenir ve pişirilir.... Pişirilen karışım şişen sironların üzerine eşit şekilde dökülür... Servis yapana kadar başka bir tepsiyle üzerine kapatıp sofra beziyle de güzelce bir sarın ki sıcak sıcak servis edilsin... Arzu ya göre bu sironu tavuklu , peynirli aklınıza gelebilecek soslar hazırlayarak da yapabilirsiniz.... Sironların üzerine şerbet yapıp bol ceviz yada fındıkla tatlısı bile oluyor çok hafif ve lezzetli denemenizi tavsiye ederim.... Bizim sironumuz kıymalı oldu yanında hafif sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz...Eşim öyle çok seviyor....

Annemden öğreneceğim daha çok şey var ..... Ellerime sağlık çok da güzel oldu.... Yaparsanız size de afiyetler olsun efendim...
No comments:
Post a Comment